Showing posts with label cardio vascular system. Show all posts
Showing posts with label cardio vascular system. Show all posts

Wednesday, 31 October 2012

Cardio vascular system multiple choice questions

Q 1. You are evaluating a patient with a wide-complex tachycardia. The patient has a history of Wolff-Parkinson-White (WPW) syndrome. Which medication is the most effective for treating this patient’s tachycardia?

A.Adenosine

B. Digoxin

C.Diltiazem

D.Procainamide

E. Verapamil

ANSWER. D

Q 2. All of the following are electrocardiographic clues supporting the diagnosis of ventricular tachycardia except

A.capture beats

B. concordance of QRS complex in all precordial leads

C.fusion beats

D.QRS duration during tachycardia shorter than during sinus rhythm

E. RSR' pattern in V1

ANSWER. E

Q 3. A 68-year-old man with a history of myocardial infarction and congestive heart failure is comfortable at rest. However, when walking to his car, he develops dyspnea, fatigue, and sometimes palpitations. He must rest for several minutes before these symptoms resolve. His New York Heart Association classification is which of the following?

A.Class I

B. Class II

C.Class III

D.Class IV

ANSWER. C

Q 4. The husband of a 68-year-old woman with congestive heart failure is concerned because his wife appears to stop breathing for periods of time when she sleeps. He has noticed that she stops breathing for ~10 s and then follows this with a similar period of hyperventilation. This does not wake her from sleep. She does not snore. She feels well rested in the morning but is very dyspneic with even mild activity. What is your next step in management?

A.Electroencephalography

B. Maximize heart failure management

C.Nasal continuous positive airway pressure (CPAP) during sleep

D.Obtain a sleep study

E. Prescribe bronchodilators

ANSWER. B

Q 5. You are caring for a patient with heart rate-related angina. With minor elevations in heart rate, the patient has anginal symptoms that impact his quality of life. On review of a 24-h Holter monitor, it appears that the patient has sinus tachycardia at the time of his symptoms. What is the mechanism for this patient’s arrhythmia?

A.Delayed afterdepolarizations

B. Early afterdepolarizations

C.Increased automaticity

D.Reentry pathway

ANSWER. C

Q 6. Where are the most common drivers of atrial fibrillation anatomically located?

A.Left atrial appendage

B. Mitral annulus

C.Pulmonary vein orifice

D.Sinus venosus

E. Sinus node

ANSWER. C

Q 7. Symptoms of atrial fibrillation vary dramatically from patient to patient. A patient with which of the following clinical conditions will likely be the most symptomatic (e.g., short of breath) if they develop atrial fibrillation?

A.Acute alcohol intoxication

B. Hypertrophic cardiomyopathy

C.Hyperthyroidism

D.Hypothermia

E. Postoperative after thoracotomy

ANSWER. B

Q 8. When deciding whether to initiate anticoagulation for a patient with atrial fibrillation, which of the following factors is least important?

A.Age

B. History of diabetes

C.Mitral stenosis

D.Use of antiarrhythmic medications

E. Hypertension

ANSWER. D

Q 9. Which of the following electrocardiographic findings suggests a focal atrial tachycardia as opposed to an automatic atrial tachycardia (e.g., sinus tachycardia)?

A. Initiation of tachycardia with programmed stimulation

B. One P-wave morphology

C.Slow-onset and termination phase

D.Slowing of the rate with adenosine infusion

ANSWER. A

Q 10. You are seeing a return patient in clinic. The patient is a 76-year-old man with a history of hypertension, remote cerebrovascular accident, diet-controlled diabetes, and congestive heart failure with left ventricular systolic dysfunction (ejection fraction = 30%). The patient reports no new complaints and feels well. On physical examination, you palpate an irregular pulse, and an electrocardiogram verifies atrial fibrillation. The patient does not have a history of atrial fibrillation. You and the patient are interested in a trial of direct current cardioversion (DCCV). What is the appropriate management of anticoagulation for this patient?

A.Initiate warfarin (with goal INR 2.0–3.0) following DCCV only if cardioversion is unsuccessful.

B. Give full-dose aspirin (325 mg daily) 3 weeks prior to DCCV, perform transesophageal echocardiogram (TEE) and DCCV (if not contraindicated), then discontinue aspirin if DCCV is successful.

C.Initiate IV heparin and warfarin, perform transesophageal echocardiogram (TEE) and DCCV (if not contraindicated), then discontinue warfarin if DCCV is successful.

D.Initiate IV heparin, perform TEE and DCCV (if not contraindicated), then continue warfarin for at least 1 month.

ANSWER. D

Tuesday, 30 October 2012

Cardiovascular system multiple choice questions 1

Q 1. Which of the following conditions is not associated with sinus bradycardia?

A.Brucellosis

B. Leptospirosis

C.Hypothyroidism

D.Advanced liver disease

E. Typhoid fever

ANSWER. B

Q 2. All of the following are common consequences of congenital heart disease in the adult except

A.Eisenmenger syndrome

B. erythrocytosis

C.infective endocarditis

D.pulmonary hypertension

E. stroke

ANSWER. E

Q 3. Acute hyperkalemia is associated with which of the following electrocardiographic changes?

A.QRS widening

B. Prolongation of the ST segment

C.A decrease in the PR interval

D.Prominent U waves

E. T-wave flattening

ANSWER. A

Q 4. All of the following clinical findings are consistent with severe mitral stenosis except

A.atrial fibrillation

B. opening snap late after S2

C.pulmonary vascular congestion

D.pulsatile liver

E. right-ventricular heave

ANSWER. B

Q 5. A 37-year-old male with Wolff-Parkinson-White syndrome develops a broad-complex irregular tachycardia at a rate of 200 beats per minute. He appears comfortable and has little hemodynamic impairment. Useful treatment at this point might include

A.Digoxin

B. Amiodarone

C.Propranolol

D.Verapamil

E. Direct-current cardioversion

ANSWER. E

Q 6. In African Americans with New York Heart Association class II heart failure, which of the following drug combinations should be added to an angiotensinconverting enzyme inhibitor and beta blocker?

A.Hydralazine/angiotensin receptor blockers

B. Hydrazaline/digoxin

C.Isosorbide dinitrate/angiotensin receptor blockers

D.Isosorbide dinitrate/digoxin

E. Isosorbide dinitrate/hydralazine

ANSWER. E

Q 7. All of the following medications have been shown to worsen heart failure in patients with left ventricular systolic dysfunction except

A.angiotensin receptor blockers

B. calcium channel antagonists

C.nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs)

D.sotalol

E. thiazolidinediones

ANSWER. A

Q 8. Which of the following is true regarding dose escalation of angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors and beta blockers in patients newly diagnosed with congestive heart failure?

A.ACE inhibitors should be escalated on a daily basis to maximal tolerated doses, while beta blockers should be gently increased in dose over weeks, as tolerated.

B. Beta blockers should be escalated on a daily basis to maximal tolerated doses, while ACE inhibitors should be gently increased in dose over weeks, as tolerated.

C.Both should be escalated rapidly to maximally tolerated doses.

D.Both should be escalated slowly to maximally tolerated doses.

E. Both should be initiated at full doses

ANSWER. A

Q 9. All of the following findings on echocardiographic assessment of patients with congestive heart failure with preserved ejection fraction are relevant except

A.atrial fibrillation

B. left atrial dilatation

C.left ventricular wall thickness

D.left ventricular diastolic filling as measured by tissue Doppler

E. systolic anterior motion of the mitral valve

ANSWER. E

Q 10. A 28-year-old man with long-standing cardiomyopathy presents with worsening dyspnea. Physical examination reveals a blood pressure of 85/50 mmHg, heat rate of 112 beats/min, elevated jugular venous pressure, positive hepatojugular reflex, quiet S1/S2, apical S3, no pulmonary rales, and 3+ lower extremity edema. Chest radiograph shows no pulmonary edema and a small left-sided pleural effusion. What information does the patient’s pulmonary examination give you in regards to his likely pulmonary capillary wedge pressure?

A.It is likely to be elevated.

B. It is likely to be normal.

C.It is likely to be decreased.

D.No information

ANSWER. D